Той ще спре в Оман, Индия, Мианмар, Китай, САЩ и Южна Европа или Северна Африка

След около два месеца екипът зад соларния самолет Solar Impulse 2 ще се опита да извърши първия в света околосветски полет със захранвана със слънчеви лъчи летателна машина, пише The Verge, цитиран от агенция "Фокус". След представянето на самолета през миналия април, сега екипът обяви графика и маршрута на полета, който ще стартира вероятно в началото на март.


След излитането си от Абу Даби Solar Impulse 2 ще спре в Оман, Индия, Мианмар, Китай, САЩ и Южна Европа или Северна Африка, преди да кацне отново в Абу Даби през август. Solar Impulse 2 има размах на крилете 72 метра и е покрит със 17 248 соларни клетки, които захранват електрически мотор с 17.4 конски сили.

 

Общото тегло на самолета е само 2268 килограма - по-малко от възрастен хипопотам. Кабината с едно пилотско място не се отоплява и не е херметически затворена, а това няма да бъде особено комфортно за Бертран Пикар и Андре Боршбер - тандемът, който ще си поделя задълженията по управлението на летателната машина.


Пикар и Боршбер са в компанията Solar Impulse от самото й създаване и вече са постигнали осем световни рекорда за полет, включително соларен полет над САЩ през 2013 година. Полетът на Solar Impulse 2 около света се очаква да продължи 500 летателни часа и да измине 35000 километра.