Министърът на отбраната ще настоява да бъдат допълнително подготвени и обучени

"180 военнослужещи ще бъдат изпратени на българо-турската граница”, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев.

 

Те ще указват логистична подкрепа на служителите на МВР. Очаква се това да стане съвсем скоро. Министър Ненчев обаче бе категоричен, че ще настоява за допълнителна подготовка и обучение на изпратените там военнослужещи, ако това е необходимо, съобщава Агенция „Фокус”. 

 

"Мисля, че стана ясно какви са моите съображения в тази посока и те бяха свързани главно с липсата на законови възможности ние да патрулираме съвместно с органите на МВР – нещо, което аз не се съгласих да приема поради ред обстоятелства. На първо място, че нашите военнослужещи не са обучени за такъв вид дейност, на второ – ние нямаме необходимата подготовка и не считах от чисто дипломатическа гледна точка, че това е добре. Така или иначе никога не съм отказвал каквато и да е логистична подкрепа. Това е едно от основните ни задължения”, заяви министър Ненчев. 

 

Той бе категоричен, че не се коментира връщане на гранични войски и даде за пример Турция, която продължава да охранява своята граница със въоръжените си сили. Те обаче постепенно ще се оттеглят и тази функция ще се поеме вероятно в близките няколко години от Министерство на вътрешни работи и гранична полиция.