ВУЗ-ът поддържа връзки с германския канцлер и се надява тя да изнесе лекция в града

Русенският университет "Ангел Кънчев" очаква германския канцлер Ангела Меркел за тържествата, посветени на 70-годишнината на ВУЗ-а. Тя е поканена да бъде почетен председател на програмния комитет по случай юбилея, пише БГНЕС.

 

Университетът поддържа връзки с германския канцлер от няколко години, като се надява тя да има възможност да изнесе и лекция в Русе.

 

Над сто са събитията, които Русенският университет подготвя за 70-годишнината си. Те ще вървят през цялата година, а кулминацията ще бъде на 11 и 12 ноември. Тогава ще се състои празнично шествие на студенти, преподаватели и бивши възпитаници от университета до центъра на Русе, а вечерта ще има концерт, изнесен от състави към ВУЗ-а. 

 

Специален акцент е международната лидерска конференция, която ще събере ректорите на българските ВУЗ-ове заедно с техни колеги от Дунавската конференция на ректорите и ректори от балканските страни. Тя ще бъде посветена на добрите практики и перспективи във висшето образование, а накрая ще се подпише и декларация за сътрудничество. 

 

Предвидена е и кръгла маса "Това е моят университет", в която са поканени да се включат всички носители на почетната титла "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет, които са 40 и са от цял свят. Сред тях са канцлерът Ангела Меркел и канадският милиардер и дарител на университета Игнат Канев.