Според част от депутатите много от турците са се прекръстили навремето доброволно

Пореден скандал в парламента. И за пореден път - с етнически и религиозен привкус. Депутатите се скараха по чувствителната тема за „Възродителния процес” и заради проектозакон на ДПС.


Вечната тема за „Възродителния процес” стана удобен повод депутати от всички цветове над 2 часа да демонстрират красноречие.


„Този законопроект цели не разделението, а помирението. Само че предлагаме да се помирим с поета Мехмед Карахюсеинов, а не с Методи Асенов”, обясни лидерът на ДПС Лютви Местан.


Предложенията - от гражданските регистри да се заличат служебно всички български имена, определени насилствено по време на възродителния процес. В това число и на починалите.


„Ние не търсим мъст. Има хиляди български граждани с невъзстановени имена. Тази язва на „Възродителния процес” е жива и днес”, категоричен е Лютви Местан.


Останалите групи никак не бяха убедени. Но пък активно се включиха в поредното съживяване на темата.  


„Стига с тази истерия по преименуването от 1984 година. Стига едностранчивост и скриване на истината”, казва Стоян Мирчев от БСП.


Според част от депутатите много от турците са се прекръстили навремето доброволно. И доброволно са си оставили българските имена в наши дни.


„Няма да позволим да ровите в костите на тези хора”, казва Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.


И още обвинения към ДПС - че насъсква избирателите си и употребява политически болката от един процес, в който самото то е вземало участие.


„О, неразумни ага. Поради що се срамиш да се наречеш агент на бившата ДС. Поради що се срамиш да се наречеш член на БКП. Поради що днес търсиш индулгенция от всички нас за тези свои деяния?”, запита Гроздан Караджов от Реформаторския блок.


„Знаете ли, г-н Караджов, че пред мен са стреляли, когато са сменяли насилствено имена. Аз нямам нищо общо с ДС, и мен ли ще ме обвините?”, отвърна Тунчер Кърджалиев от ДПС.
Гласуването на закона беше отложено.


Повече по темата гледайте във видеото.