Болницата има обаче около 400 000 лева дългове

 

„Има разход в едно лечебно заведение за купуване на картини. Това не за лечение на пациента. Дадени са около 22 000-23 000 лева”, съобщи в сряда заместник-министърът на здравеопазването Адем Персенски.

 

Оказа се, че става дума за държавната психиатрична болница в Карлуково. Лечебното заведение е дало общо 22 000 лева за 60 картини, нарисувани от художници от Ловеч. „Това е част от подобряване на материалната база на болницата, те са предвидени за отделение, в което са настанени психично болни с по-леки заболявания. Част от тях ще бъдат разположени в стаите за арт терапия и музикотерапия, стаи, които в момента се ремонтират”, обясни директорът на болницата д-р Кунка Никифорова.

 

Едно от отделенията на болницата обаче все още не е ремонтирано, а живеещите 30 души не са преместени във вече ремонтираната част на сградата, в която са настанени други 150 души. „След около два месеца смятам, че ще приключи ремонтът, материалите за него са закупени”, обясни директорът на болницата. Докато текат ремонтните дейности обаче, част от картините са в административната част на сградата.

 

Болницата има и задължения за около 400 000 лева. „Не е уместно да се закупуват картини при тази ситуация, но когато ги купихме, не очаквахме, че така ще стане, тогава плановете бяха други”, обясни д-р Кунка Никифорова.