Това заяви външният министър на Великобритания Филип Хамънд

Великобритания си запазва правото, ако реши, да въоръжи Украйна и няма да позволи армията й да се разпадне. Това заяви външният министър на Великобритания Филип Хамънд, предаде БГНЕС.

 

В свое обръщение към депутатите той припомни, че е всяка от държавите в НАТО сама може да реши дали да изпрати оръжия за Киев.

 

"Ние не планираме подобно нещо, но си запазваме правото да преразгледаме подобна позиция", допълни още той. Според Хамънд Лондон и съюзниците от НАТО "споделят ясното разбиране, че докато няма военно решение на този конфликт, не можем да позволим на украинската армия да се разпадне".

 

Изявлението на министъра идва ден след като американският президент Барак Обама заяви, че все още се обмисля вариантът за изпращане на оръжия за Украйна.

 

Министърът припомни отново, че Русия досега е изпратила стотици огнестрелни оръжия и стотици бойци, в това число и специални сили, в източната част на Украйна, в помощ на проруските сепаратисти.

 

"Скорошната ескалация на сраженията не би била възможна без военната подкрепа и стратегическото насочване, което Русия осигурява", каза още той.