Семействата на загинали и пострадали искат бързо правосъдие

Стотици българи - на протест срещу правосъдието! В няколко големи български града близки на жертвите на пътя се събраха пред съдебните палати. Причина за недоволството им са бавещите се процеси срещу обвинените за десетките убити и ранени при катастрофи. 

 

Протести се провеждат в София, Стара Загора, Бургас,  Варна, Русе, Плевен и Казанлък. Акциите са мирни, целта им е събиране на подписи срещу проточването на делата и условните присъди за шофьорите-убийци. Подписките ще бъдат внесени в Министерството на правосъдието. Сборният пункт в София е Съдебната палата. Инициатор на акцията е фондацията "Безопасни улици от Валя".

 

 

Протестиращите твърдят, че няма нито една основателна причина да се бавят пътно-транспортните дела, тъй като те не представляват правна и юридическа сложност. Година и месец след като Ани бе прегазена на пешеходна пътека все още няма изготвен обвинителен акт.

 

„Как може да те осъдят за неплатени данъци, за дължаща сума, а за подобно нещо хората могат да живеят спокойно, да си карат колите и нищо не се променя в живота им, както нашия случай той - година и половина стои си на поста”, каза Станимира Димитрова - сестра загинала Ани.


„Искам бързо производство, искам справедливо и убийците да не се разкарват така спокойно”, заяви Атанаска Димитрова - майка на загиналата Ани.


Десетки са почернените семейства.


„Там свърши нашия живот, нашите усмивки, там се закриха”, каза Нонка Борисова- майка на Красимира.


„Настояваме за по-бързо придвижване на делата и максимално бързо да се дават реални присъди”, помоли Красимир Кънев – баща на Красимира.


Делото за убитата през септември миналата година 11-месечна Красимира в Крушевец влиза в съдебна зала на 10 март.


„Протестът е мирен и не сме против съдии и прокурори,напротив от тях. Очакваме много бързи, адекватни и справедливи присъди. От тях очакваме да изпълнят закона с цялата му сила против тези, които са причинили смъртта на пътя и едно много важно нещо. Достойно да защитят паметта на децата ни”, каза Мария Димитрова - майка на загиналата Валя.


Преди 2 години съдът в Страсбург излиза с две решения, в които отчита, че бавното правораздаване е системен проблем в България. Страната ни получи срок от 6 месеца да предприеме мерки. Затова семействата настояват за незабавни мерки.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова