Една от родствениците на Апостола обяви лентата за „подигравка с Левски”

 

Избухна скандал с новия филм за Левски. Ден след премиерата една от родствениците на Апостола обяви лентата за „подигравка с Левски”, а режисьорът на филма Максим Генчев, обяви, че прави кино и не приема подобни твърдения сериозно, а като "фолклор и сантименти". 

Още по темата


Филмът е подигравка не само с Левски, но и с историческите факти, казва Христина Богданова. Тя е праправнучка на сестрата на Дякона.„Посредствеността е едно от нещата, срещу които Левски се е борил през цялото време, а аз видях една мижитурка на екрана, един малък човек, един слаб човек. Това не е моят Левски”, коментира тя.

 

Все пак Христина Богданова оценява усилията на авторите на филма за Левски. „Хубаво е да се говори за нашите герои. Имаме нужда от тези ценности, имаме нужда от морала, за да намираме сили и да продължаваме в ежедневието си”, подчерта тя.

 

В интернет много хора се възмущават, че във филма Левски псува. Заради екшън сцените други определят филма като „свободни американски съчинения за Левски”. Според авторите на филма обвиненията са несериозни. Режисьорът Максим Генчев ги нарече "сантименти и фолклор" и определи филма си като кауза.„Ако не харесат филма, все пак ще се сетят за Левски, ще говорят за Левски - значи пак сме си свършили работата”, коментира актьорът Веселин Плачков, който участва в лентата.

 

Преди всяка годишнина от обесването на Дякона неговата родственица се среща с хора в цялата страна. Децата от едно столично училище задават различни въпроси, включително дали Левски е имал домашен любимец.