След получаване на сигнала са взети проби от засегнатия участък

Извършва се проверка по сигнал за петно по река Дунав при град Дунавци. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) уточняват, че сигналът за забелязано мазно петно е получен чрез Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в Монтана. 

 

Става въпрос за мазно петно от неизвестен източник по течението на река Дунав при град Дунавци, община Видин. След получаване на сигнала са взети проби от засегнатия участък.

 

Според информация от експерти от Басейнова дирекция – Плевен петното по река Дунав е разкъсано и разнесено. Предполага се, че петната са от нефтопродукти, предвид усещаща се миризма. Към момента те се движат между Арчар и Лом. Наблюдават се отделни разпокъсани петна, с големина между 2 и 4 кв. м. 

 

Изпратено е предупреждение чрез Системата за ранно предупреждение за инциденти по река Дунав до ситуационните центрове на Румъния, Молдова и Украйна. Своевременно са уведомени всички компетентни институции.

 

Сигнал за мазни петна по Дунав подадоха и зрители на Нова телевизия в рубриката „Моята новина”. Става въпрос за участъка на реката при Видин. Ако и вие станете свидетел на нередност, изпратете вашия сигнал.