Идеята беше предложена от независимия депутат Велизар Енчев

Управляващото мнозинство отхвърли идеята за създаванет на Обществен надзорен съвет от неправителствени и синдикални организации с право на еднократен вот към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде БГНЕС.

 

Предложението за създаване на Обществен съвет към енергийния регулатор бе на независимият депутат Велизар Енчев, но без дебати и аргументация, мнозинството не прие това предложение.

 

Зад това предложение стоят около десет обществени организации, в които участват видни експерти в областта на енергетиката, обясни Енчев. Съгласно европейските директиви те предлагат към КЕВР да се създаде Обществен съвет с участието на граждани и неправителствени организации. Ползата от това, че гражданите ще имат своя квота в него и ще могат да участват в обсъждането и взимането на важни решения и най-вече при решения за евентуална приватизация в енергетиката, допълни той.

 

Предложението на Енчев бе направено между първо и второ четене на промени в Закона за енергетиката, които депутатите гласуват окончателно днес в пленарна зала.

 

"Това предложение ще засили гражданския контрол, тоест на тези, които плащат сметките", настоя той и съжали, че предложението е било отхвърлено в пленарна зала, при това без аргументи. "В този парламент се приемат не разумните и икономически обоснованите предложения, които са в интерес на гражданите, а онези предложения, които са в интерес на управляващите. Често пъти опозицията дава много разумни предложения, но по правило те не се приемат от управляващата коалиция", обясни независимият депутат.

 

Велизар Енчев сподели, че след неговото изказване не е имало реплики от трибуната, но на път към депутатската си банка е чул обидни реплики от депутати на ГЕРБ, а причина за това вероятно е засегнатите интереси на управляващите.

 

С други текстове от Закона за енергетиката се предвижда КЕВР вече да се избира от Народното събрание и от наименованията на комисията да отпадне думата "държавна", като вече се казва само КЕВР.