23-годишната жена е изправена пред риска да остане на улицата

 

Бременна студентка със 75% инвалидност води неистова борба с институциите, за да бъде настанена в общинско жилище. 23-годишната жена, която страда от детска церебрална парализа и скоро ще роди първото си дете, е изправена пред риска да остане на улицата. 

 

Пореден ден на отчаяние за 23-годишната Пепа. Отново се връща натъжена след сблъсък с чиновническото бездушие. От общината я отпратили с думите, че за нея общинско жилище няма.     

Бременната студентка живее с приятеля си на квартира. Ползват две стаи от приземен етаж. Вътре всичко е пропито с мухъл и влага. По стените има и червеи.

 

„Просто не мога да остана тук, защото съм бременна в осмия месец. Няма как тук да си гледам детето. Тази влага вреди на самата мен и на моето заболяване, а пък камо ли на детето. Всичко е в мухъл”, разказва Пепа Чалмас. 

 

„Затова подадохме и документи към общината, като крайно нуждаещи се, във фонд „Резервен“, за да се преместим”, разказва приятелят ѝ Петър  Кимов.

 

Пепа получава инвалидна пенсия от 124 лева. Взима и 100 лева стипендия. Студентка е втори курс „Българска филология“ в Пловдивския университет. Нейните пари отиват за наема на квартирата. Като платят сметките за ток и вода от заплатата на Петър, който е строител, остават само 100 лева, с които да живеят. С тези пари ще трябва да отглеждат и  бъдещото бебе.

 

Двамата нямат граждански брак. И въпреки че Пепа отговаря на всички условия, за да бъде спешно настанена в жилище от резервния фонд на общината, се оказва, че правата ѝ са само на хартия.

 

След проверка в общината екип на Нова установи, че  името на Пепа Чалмас фигурира в дългия списък на чакащите за общинско жилище. Документите ѝ са изрядни. А това, че е с физически увреждания и е бременна за общинските власти не е предимство.  

 

38 семейства преди Пепа чакат вече година, за да бъдат настанени. Този срок е твърде дълъг за бъдещата майка, която иска да отгледа детето си в нормални условия за живот. 

 

Ако искате да помогнета, може да се свържете с двойката на следния телефон:

 0877 752 151 – Пепа Чалмас 

 

Повече гледайте във видеото!

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си