Поне 6 млн. лв. ще са необходими за решаване на проблемите със свлачищата

Регионалният министър Лиляна Павлова направи оглед на свлачищата, активирали се в последните месеци и нанесли сериозни щети върху пътната инфраструктура в Пазарджишка и Смолянска област. Поне 6 млн. лв. ще са необходими за решаване на възникналите само към този момент проблеми, според оценката на експертите. 

 

"В момента работим само с финансовия ресурс за аварийно укрепване на свлачищата. Той е крайно недостатъчен на фона на много сериозното положение в страната с многобройните активирали се свлачища”, коментира Павлова. 

 

Тя определи ситуацията на пътя Батак-Доспат като много сериозна. Едното пътно платно липсва изцяло в резултат на новообразувано свлачище. До края на март АПИ трябва да подготви проект за цялостно решаване на проблема с трайно укрепване на свлачището и за цялостно отводняване на терена. 

 

"По пътя Девин-Кричим трябва да се вземат най-спешни мерки. Има много работа по откосите, които не са направени добре. За голям участък от пътя ще се наложи поставянето на предпазни мрежи, тъй като скалата там го изисква”, обясни още регионалният министър.