През 2030 година, годишно от водната стихия може да страдат до 54 милиона души по целия свят

Още по темата

 

Наводненията по целия свят ще стават все повече, ако бездействаме. Според едно от последните проучвания, през 2030 година, годишно от водната стихия може да страдат до 54 милиона души по целия свят. На Земята засегнати от речни наводнения са над 160 държави. Част от тази огромна статистика е малка България. И малкото село Стойково, и тревогите на Милчо Делчев. 

 

„Дъждовете са много, но не се чистят коритата, а мостът е тесен, дървата се заклещват се и става бент, тогава се къса и дигата”, разказа Милчо Делчев.  Според учени от световния ресурсен институт все повече ще падаме под ударите на  природата. Изчисления показват, че през 2030 година щетите по населените места ще струват на България близо 100 милиона долара годишно. Засегнати може да бъдат над 7 000 души, ако не направим нищо. Наши експерти уверяват, че взимат мерки, за да сме далеч от лошия сценарий.

 

„Направена е една  оценка на риска от наводнения на базата на историческа информация на наводнения, които са се случили в миналото”,обясни д-р Снежана Балабанова от Националния институт по метеорология и хидрология.  Следващата стъпка е да се направят карти на заплахите от наводненията. С тяхна помощ пък трябва да се планира как да бъдат устроени градовете и селата спрямо водните басейни около тях.

 

„Отговорите на проблемите, които имаме, не са в строежа на нови диги, нови язовири, а в търсенето на по-екологични решения, които са по-устойчиви - например в създаването на влажни зони край реките, където, когато има по-висока вълна, тя да бъде разлята и да не се стига до наводнения в населените места”, коментира Любомир Костадинов, експерт в програма „Води” на WWF. 

 

Репортери: Златина Зехирова, Димитър Иванов