Депутатите обсъждат промените в Закона за банковата несъстоятелност

 

"Проблемите с КТБ са два - пълната липса на прозрачност и пълната липса на отговорност за случващото се там в момента", заяви депутатът от БСП Мая Манолова по време на дебатите около промените в Закона за банковата несъстоятелност, които целят да въведат фигурата на "временен синдик". Поправките бяха изготвени от работна група, в която участваха представители на всички партии, а вчера бяха приети от бюджетната комисия с голямо мнозинство.

 

Манолова посочи, че са се чули различни числа, с които са се обезценили активите на банката, но на практика ясна информация липсва. Именно в тази връзка са били и предложенията на БСП по време на заседанията на работната група. От левицата са настоявали временните синдици да публикуват ежеседмични отчети на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете, като в тях те да съобщават за всички предприети действия.

 

"Приемаме по същество извънреден закон, който се мъчи да пребори обстоятелствата в една банка, която стигна до такова състояние по неизяснен и досега начин", каза още нейният колега Чавдар Георгиев. "Не е проблемът във временния синдик, а в назначаването на синдици изобщо", посочи той и призна, че с тези промени депутатите ще дадат малък принос към процеса по изясняване на случилото се в банката.

 

В същия тон се изказа и депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров, който посочи, че когато вложителите в КТБ попитат "вие какво направихте, за да спасите парите ни", депутатите трябва да могат да отговорят "всичко". "Може би не е най-хубавата мярка, но е единствената възможна", подчерта Димитров.

 

Временният синдик ще се назначава от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете и ще се отчита пред министъра на финансите. Той ще публикува отчетите си и на страницата на Фонда за гарантиране на влоговете. Временният синдик ще има правомощия да представлява банката с отнетия лиценз и с неговото назначаване се прекратяват правомощията на квесторите. Негово задължение ще е да управлява текущите дела на банката и да опазва, попълва и управлява имуществото й.