Той не се съгласи с твърдението на президента, че "тежкото политическо противопоставяне" е оставено зад нас

"Силно кънти отсъствието на най-важната тема - демократична ли е днешната власт и формулата на днешното управление. Президентът бяга от тази тема. Тежкото политическо противопоставяне не е останало зад гърба ни", заяви в декларация от името на своята група лидерът на ДПС Лютви Местан, минути след обръщението към Народното събрание от страна на президента Росен Плевнелиев.

 

Местан не се съгласи с твърдението на президента, че "тежкото политическо противопоставяне" е оставено зад нас. Според Местан "езикът, задаван от две от управляващите партии в четворната коалиция, е ярък пример за самоцелно политическо противопоставяне". Лидерът на ДПС посочи, че демократичността на процедурата не обуславя и демократичността на управлението и много диктатури са дошли след демократични избори. "Политическият антоним на толерантността е езикът на омразата, а в две от управляващите партии се чува непрекъснато езикът на остракирането", каза Местан. Той посочи, че най-после се е чуло изказване на премиера по тази тема, но е отивало на президента да я коментира, а той мълчи.

 

ДПС вижда много разумност в идеята за провеждане на месеца на политическите консултации, посочи Местан. "Днес президентът звучеше бодро, оптимистично, чухме много добри намерения", отчете Местан и призна, че това може би е нормално, тъй като именно президентът би трябвало да зарежда обществото с оптимизъм, но от друга страна обществото отдавна е уморено от приказки.

 

В образованието дебатите за голямата реформа ще са започнали, ако имаме ясното съзнание, че проблемът на проблемите е в ранното отпадане от училище, каза Местан и обяви, че "докато не се постигне съгласие, че проблемът се решава чрез 100%-тово обхващане на всички деца във формите на предучилищна подготовка и възпитание, няма да сме направили никаква реформа". "Ще знам, че нещо се случва в образованието, когато хубавите новини за нова детска градина в центровете на големите градове бъде поне веднъж бъдат съчетани с новината, че е открита детска градина и в сливенския ромски квартал, където за 20 000 деца няма нито една детска градина", обясни лидерът на ДПС.

 

Той не се съгласи и с твърдението, че "тежкото политическо противопоставяне" е оставено зад нас. По думите му езикът задаван от две от управляващите партии в четворната коалиция е ярък пример за самоцелно политическо противопоставяне.

 

"Много по-интересен е въпросът за отсъстващите теми по време на тези консултации - най-силно кънти отсъствието на най-важната тема: демократична ли е днешната власт и формулата на днешното управление. Президентът бяга от тази тема", категоричен бе Лютви Местан. По думите му демократичността на процедурата не обуславя демократичността на управлението. "Политическият антоним на толерантността е езикът на омразата, а в две от управляващите партии се чуват непрекъснато езикът на остракирането", допълни той.