До този момент са регистрирани близо 1400 сдружения на собствениците

 

Безплатното саниране на панелките тръгва след Великден. Тогава започва обследването на първите блокове, които ще бъдат санирани изцяло с държавни пари. Къде са най-активни при кандидатстването?


До този момент специално за санирането са регистрирани близо 1400 сдружения на собственици. От тях 366 вече имат сключени договори. А над 400 са преминали и на следващия етап - получили са финансиране. Рекордьори са областите Благоевград, София-град, Хасково, Пловдив и Кюстендил. Именно там в най-много панелни блокове вече са направили първата крачка и са регистрирали сдружение на собствениците.


Великата китайска стена. Така наричат тези пет входа на блок 18 в столичния квартал „Сухата река”. По фасадата на повечето от тези 300 апартамента все още се вижда боята, която е нанасяна при строителството. И от тогава почти нищо не е ремонтирано.


„Проведохме събрание, всички са съгласни – нямаме проблеми, включително с достъпа”, коментира домоуправителят Иван Китов.


Но докато съседите от входа на Иван вече са направили Сдружение на собствениците, в други два входа от редицата - се бавят. Това бави и кандидатстването за саниране на всички.


„Засега сме го замразили, изчакваме. Съседите са притеснени”, обяснява Борислав Василев – собственик на апартамент.


А притесненията идват от това, че санирането може да се окаже брак до гроб със съседите.


„Не бих плащал сметки на съсед, що се отнася за общите сметки”, твърди Борислав Василев – собственик на апартамент.


Не брак до гроб, а брак по сметка обаче ще се окаже санирането, тъй като сдружението се създава само за да получим парите от държавата.


„Хората не трябва да имат страхове, че това сдружение ще има право да се разпорежда с неплатени сметки, данъци, хората няма пречка да продават своите жилища”, обяснява Десислава Йорданова от Министерството на регионалното развитие.


Проблемите може да дойдат при развод със съседите, докато тече гаранцията на санирането.


„В рамките на тези 5 години хората могат да се разлетят навсякъде по света и кой от името на това сдружение или някой засегнат ще поиска рекламация – ако е некачествено, тече, събира води, прави мухъл”, коментира адвокат Иван Сотиров.


За първите санирането започва след месец с обследване, което ще покаже какви енергийни мерки са необходими в панелката.


„На базата на тези мерки ще се даде решение дали ще остъклят балконите и дори цветово сградата да придобие дадена визия”, коментира Десислава Йорданова от Министерството на регионалното развитие.


При качествен ремонт в тези блокове, сметките за ток и парно се очакват да паднат с между 40 и 60%.


Повече по темата гледайте във видеото.