Министърът на икономиката се гордее с 13-годишния рекорд от март и обещава ръст на БВП чак до 2019 г.

Броят на безработните в Испания е продължил да се понижава и през март тази година, но в макроикономическия план безработицата остава на изключително високо ниво, в сравнение с нормите на страните-членки на Европейския съюз (ЕС), коментира в понеделник сутринта агенция AFP.

 

Броят на безработните в Испания е намалял през третия месец на годината с цели 60 214 души. Все още обаче 4,45 млн. души или почти 10% от 47-те млн. испанци остават без препитание, гласят публикуваните днес статистически данни.

 

"Последните резултати бележат най-значителния спад за този месец на годината от 13 години насам", хвалят се в комюнике до медиите от Министерството на заетостта на Кралство Испания.

 

„Тези данни свидетелстват за запазването на тенденцията към спад”, коментира със задоволство държавният секретар в Министерството на икономиката Енграсия Идалго, цитирана в комюникето.

 

След дълги години на рецесия и стагнация властите в Мадрид отчитат, че страната най-накрая се е върнала към растеж - през изминалата 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с около 1,4%. 

 

Според икономическия министър Луис де Гиндос прогнозата е растежът да се запази поне до 2019 г.: „Икономиката на Испания ще продължи да нараства през следващите пет години”

 

В България нивото на безработицата е между 12% и 13% в последните кризисни години, но пък положението е по-добре от Испания относно младежката заетост.

 

Подробности - във видеото.