В някои региони има хора с по 20-30 и повече незаконни действия

 

Само една пета от актовете, свързани с незаконна сеч и бракониерство срещу дивеча, влизат в сила. Това съобщи председателят на Съюза на лесовъдите в България проф. Иван Палигоров, цитиран от БГНЕС. 

 

Всяка година във всяка дирекция по горите се издават между 800 и 1200 акта за нарушения, за които впоследствие се издават наказателни постановления или се предават на прокуратурата - в зависимост от размерите на нанесените щети, обясни той. Около 12 до 18 процента от тези актове влизат в сила и извършителите получават някакво наказание.

 

Палигаров уточни, че в някои региони има хора с по 20-30 и повече нарушения.

 

За да има реален ефект от наказанията, се обмисля въвеждането на пробация и промяна на Наказателния кодекс, като определени нарушения в горите да бъдат криминализирани. Това обаче зависи от волята на депутатите в парламента.

 

Прирастът на естествена дървесина в България се е увеличил през последните години. Годишно се ползват между 5,5 и 7 млн.куб.метра, което е половината от прираста от 14 млн.куб.метра годишно. Държавата отделя около 16-20 млн.лв. годишно за препарати за защита на горите от болести, а за да се поддържа горският фонд, се ползват местни видове за залесяване, каза проф. Палигоров.

 

По думите му дървесината, която се свлича при свлачищата, трябва да се нареже и употреби, тъй като тя става развъдник на болести, които заразяват здравите дървета.

 

Видео: БГНЕС