Откриването на първите симптоми на болестта ще позволи ранното ѝ диагностициране

С помощта на компютърна клавиатура да се откриват първите симптоми на болестта на Паркинсон, свързани с намаляване на двигателните способности. Такъв е амбициозният проект, над който работят изследователи от Масачузетския технологичен институт в САЩ, съобщи сп."Сианс е авнир", цитиран от БТА.

 

Дали един ден ще е възможно да се откриват първите симптоми на болестта на Паркинсон? Става въпрос за стадий на заболяването, при който повечето пациенти не си дават сметка, че двигателните им способности са намалели. Откриването на първите симптоми на болестта ще позволи ранното ѝ диагностициране и вземането на своевременни мерки.


Изследователи от института се стремят да създадат клавиатура, която може да регистрира и да анализира характерните за началния стадий на заболяването малки промени в двигателните способности. Проблеми при придвижването, забавяне, скованост са сред прекурсорите на болестта. Пациентите често си спомнят за тях едва след като заболяването им е диагностицирано, докато първоначално са ги пренебрегвали.

 

Целта на изследователите е да създадат алгоритъм, който да открива симптомите посредством клавиатура, с която всекидевно си служим, независимо дали става дума за клавиатура на компютър, таблет или смартфон.