Иззети са 30 агнета, сто яйца и два литра бира

 

Опасни храни в магазините по време на Великденските празници. Иззети са 30 агнета, сто яйца и два литра бира. 

 

Ден преди Великден Петко си купува прясно мляко от голяма верига супермаркети. Въпреки че е в срок на годност, млякото го кара да плюе.

 

Така започва търсенето на отговор на въпроса - защо развалено мляко в срок на годност, е стигнало до щанда?

 

„В магазина, от който си го купих, не били виновни. След това купих веднага ново мляко, отворих го пред тях, като те се съгласиха, че е развалено и след това купих трето мляко, за да го предам на Агенцията по храните”, разказва Петко Кирев пред Нова телевизия. 

 

Така от дома на Петко прясното мляко потегля към Агенцията по безопасност на храните. Данни на институцията сочат, че преди и по време на празниците са направили близо 4000 проверки в цялата страна. Инспекторите са установили 50 нарушения. 

 

„За тези храни, които са с несъответствие, са предприети необходимите мерки”, заяви Румяна Стоянова от Българска агенция по безопасност на храните.

 

В супермаркетите се контролира по-често. Причината е, че там и рискът е по-голям, казват експертите.

 

Така жалбата на Петко е заведена. След проверката на инспекторите млякото е махнато от щандовете в магазина. А за него остава спокойствието, че поне той си е свършил работата.

 

От фирмата производител ни уверават, че млякото е стигнало до складовете на търговеца съвсем годно. От своя страна от супермаркета заявиха, че не виждат грешката да е в тях, защото продуктите били под температурен режим.