Най-засегнатите горски стопанства ще обявят търгове за санитарната сеч

 

 

В Смолянско тежкият и мокър сняг през миналия месец нанесе невиждани щети на горите в региона. Унищожени са 6 хиляди хектара. Само за разчистването на дървесината ще  е необходима повече от година, а възстановяването на гората ще отнеме десетки години.

Още по темата

Дългогодишни горски работници разказват, че не помнят подобно бедствие в планината. Само при първоначалния оглед горските установяват 400 хиляди кубически метра унищожена дървесина. Падналите и счупени дървета са на площ едва 6 хиляди хектара. 

 

На много места в цялата област снегът буквално не е оставил нито едно здраво дърво.За да се прочисти гората ще се наложи да се стигне до така наречената гола сеч. Именно на подобни места след разчистването ще започне първото залесяване. За останалите ще се изчака поне две години за да се види дали гората няма да започне сама да се възстанови. Сега обаче всички  сили са концентрирани в премахването на унищожената дървесина.

 

„Задържането на тази паднала дървесина създава предпоставки за развитие на болести.За поява на вредители.Опасността за възникване на пожари е достта голяма", коментира инж.Ивайло Исаев, заместник-директор на Южноцентрално горско предприятие. 

 

Най-засегнатите горски стопанства в Родопите ще обявят търгове за санитарната сеч. В останалите разрешителни ще се издават само в краен случай. 

 

Репортер: Анелия Веселинова