Маркировките у нас не са на добро ниво, алармират от Асоциацията на пострадалите при катастрофи

 

Маркировката върху пешеходните пътеки ще бъде подновена в цялата страна. Много от тях обаче са избледнели. „Слава Богу, че спират, даже и тролеите спират, иначе не е пътека. Не се вижда, нали? Не, няма, ей там има няква бяла линия, ама тя не знам, дали е разделителна”, казва възрастна жена.

 

„За съжаление в България пешеходните пътеки, подбно на инфраструктурата, не са на добро ниво”, казва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

 

За освежаване на уличната маркировка, пешеходните пътеки и знаците, тази година Столична община ще отдели 400 хил. лв. „Сумата е достатъчна, тъй като една не малка част от маркировката в града в последните две години беше изпълнявана с нови материали”, коментира зам.-кметът на София по транспорт Любомир Христов.

 

Съвременната маркировка е по-скъпa, но много по-издръжлива - до четири години. В Бургас част от новите маркировки по улиците, пешеходните пътеки и знаци е вече факт. „Около 30% от пешеходните пътеки на територията на града са освежени, остават още 70% и се надяваме  в близките 3 седмици да приключим целия този процес”, казва Чанка Коралска от Община Бургас.

 

Освежаването на улиците тук щяло да струва на общината 350 хил. лв. За разлика от стотиците пешеходни пътеки в Бургас, които ще бъдат освежени, за да се виждат, то тази, на която през 2011-та година загина 12 годишната Валя, трябва да бъде заличена, защото беше неправилно поставена.

 

В Хасково пешеходните пътеки се подновяват поне два пъти годишно, но въпреки това, седмица по-късно, те почти не се забелязват.„Много превозни средства минават през централна градска част и гумите на превозните средства създават този черен фон, който се получава 0126 Ние мием често улиците и се надяваме, че при хубаво време пак ще измием пътеката и тя ще добие своя автентичен вид”, коментира пък Нели Станева, който е зам.-кмет на Община Хасково. Обновяването на пешеходните пътеки струва на община Хасково повече от 20 хил. лв.

 

Репортери: Цеца Алексова, Димитър Иванов