Хората добре усещат кога земята е готова да се раздвижи, защото районът е свлачищен

 

Ново свлачище e на път да отнесе къщи в Банкя. От това се опасяват местни жители, според които ремонтът на ВиК мрежата в града кара земята сериозно да се развижи. 

 

Хората в Банкя добре усещат кога земята е готова да се раздвижи, защото районът е свлачищен. Местната улица "Стръмна” свършва при реката. Там, където според хората скоро ще се озоват къщите им.  

 

Новото раздвижване, твърдят местните, подозрително съвпада с началото на ремонта по ВиК мрежата в Банкя. Твърдят, че земята се движи и вече бута цели дървета. Нова потърси фирмата-изпълнител. 

 

„Тук районът си е свлачищен. Действително има такива процеси, но поне аз не съм забелязал по наша вина да е тръгнало някакво свлачище”, обяснява техническият организатор във фирмата Валери Атанасов.

 

Спазвали стриктно проекта. Въпросът обаче е дали проектът спазва препоръките на геолозите. По свои канали местните се сдобили с важен документ – оценката на Геозащита Перник за дълбочината на изкопите.

 

Според документа в този район изкопите не трябва да са по-дълбоки от 1,50 м, защото земята може да се раздвижи. Въпреки това са изкопани дупки с дълбочина от 3 м.

 

След появата на Нова на мястото общинари и технически надзор се озоваха при къщите на хората. Обещаха, че ще изготвят протоколи за състоянието на къщите. Така и не стана ясно обаче дали проектът е съобразен с опасенията на геолозите. От Общината обясниха, че ще попитат за това проектанта.