Хората в Катманду и големите населени места от 3 дни живеят навън

 

Още по темата

Жертвите на земетресението в Непал вече са близо 4000. Десетки хиляди хора продължават да спят под открито небе от страх да не последва ново мощно земетресение. Гневът на природата беше заснет случайно от алпинист в подножието на Еверест. 

 

В началото хората в лагера не осъзнават, че нещо ги заплашва. Говорят, че земята се клати и сигурно има земетресение, но не виждат лавината. Изведнъж ги връхлита стена от сняг и лед. 

 

Авторът на кадрите и хората около него по чудо оцеляват. Но 17 алпинисти и шерпи губят живота си в най-черния ден в историята на изкачванията на Еверест.

 

Междувременно от Катманду и околните селища продължават да идват лоши новини. Броят на жертвите постоянно се увеличава. Макар и рядко, спасителите откриват оцелели. "Ръката му е затрупана. Ще използваме хидравлична техника, за да я освободим и да го извадим"

 

Човекът е изваден от китайски екип. Спасителите казват, че са добре подготвени и екипирани, защото в планинските райони на Китай често има силни земетресения. Жителите на столицата Катманду отново спаха на открито от страх от нови трусове. "Вече три дни сме тук. Няма никакъв ред. През нощта валя и всички се накиснахме. Жени, деца. Оплакваме се на властите, но никой не идва."

 

Хеликоптери прелетяха над отдалечени селища, до които не може да се стигне по земя. Кадрите показват големи разрушения. Вероятно и там има загинали, но с много места няма връзка. Над 30 държави обявиха, че техни граждани са загинали или са в неизвестност. Само французите, с които няма връзка са над 670. 

 

Снимки:ЕПА/БГНЕС