Заплашва ли ни земетресение като това в Непал?

 

Най-силният трус, който би могъл да разтърси България, е 8 по Рихтер. Това заяви за "Здравей, България" проф. Емил Ботев, ръководител на департамент "Сеизмология" към БАН. По думите му "най-силната" зона у нас е Крупнишкото огнище в Югозападна България.  

Още по темата

 

"Приемаме, че в София може да се случи трус от 7 по Рихтер максимално, а за района на Пловдив е към 7,5", уточни експертът.

 

Той цитира проучване в столичния район „Триадица”, проведено преди 2000-а година, според което при такъв трус биха оцелелели 30% от сградите. След влизането ни в ЕС и въвеждането на новите изисквания за строителство процентът на тези сгради вече трябва да е 50, допълва специалистът.

 

Проф. Ботев успокои, че в близкото бъдеще страната ни не е заплашена от земетресение като това в Непал. 

 

"При нас земетресение с магнитуд 7,8 се е случило през 1904 година, което при средния период на повтаряемост на такива земетресения на територията ни значи, че скоро не можем да очакваме подобен трус", заяви проф. Ботев.

 

По думите му строителството и сеизмичната устойчивост на сградите са от изключителна важност.

 

"В Непал такава устойчивост няма, освен в Катманду, където също има много стари сгради", поясни Ботев. Той каза, че ситуацията  в България не е такава, като се аргументира, че още преди години у нас е въведен консервативен правилник за строителство.