Проблемното трасе се намира малко след Дупница посока София и ще бъде затворено до 19 юни

 

Затварят за месец и половина участък от новата магистрала Струма. Причината - авариен ремонт на пропаднал участък от трасето.  С подробностите сега кореспондентът ни Екатерина Николова.

 

Проблемният участък, заради който 14 километра от магистрала Струма между Дупница и София от днес са затворени за ремонт, е със зейнали в асфалта дупки, които с всеки изминал ден стават все по-големи и по-опасни за шофьорите. За проблемния участък наши зрители алармираха още през март.

 

Решението да бъде затворено за ремонт пътното платно е взето след разкриването на мащабите на пропадането. Две години след откриването на участъка, в чисто новия асфалт спокойно можеш да пъхнеш ръката. Според Агенция пътна инфраструктура причините за лошото състояние на пътя са обилните валежи през последните месеци.  „Всичко това, което се случва е функция на лошо и неблагоприятно атмосферно въздействие”, коментира инж.Боян Илиев от ОПУ-Кюстендил.

 

Ремонтът ще продължи до 19 юни. Ще се работи предимно по отводнителната система. До тогава за пътуващите посока София ще има обходен маршрут. Той ще минава през село Долна Диканя. За идващите отгоре промяна в маршрута няма.  „Всъщност с нищо няма да се затормози движението. Всъщност това е така наречения дублиращ път на магистралата”, казва още инж.Боян Илиев.

 

 

 

Хората, живеещи в близост до обходния път, обаче недоволстват от промяната. Шофьорите също. „По-неудобно е, малко е по-бавно. Не е направена както трябва, няма що друго да е, това остава”, казва шофьорът Йосиф Костадинов. „Тука не може да се спи, то непрекъснато е коли, особено като минава тир, целата къща тресе. Много е неудобно”, коментира пък Венета Степанова, която живее в Долна Диканя.

 

Заради предстоящите почивни дни и очаквания засилен трафик от пътната агенция са предвидили организация на движението така, че да не се затрудняват пътуващите. Ремонтите на Виадукта Елешница на магистрала Хемус и на отсечките от Магистрала Тракия започнаха от средата на април. Движението се осъществява в една лента.

 

„Очаквам от КАТ и МВР да се предложи в ненатоварената посока през празничните дни да има двупосочност в едната от лентите, а в другата движението да е еднопосочно. В момента специалистите преценяват дали това няма да е предизвика опасност от ПТП”, казва регионалният министър Лиляна Павлова. От Пътната агенция призоваха шофьорите да бъдат толерантни на пътя, да очакват по-бавно придвижване и да спазват всички ограничения, за да се избегнат пътни инциденти.