Причината е отпадналата забрана чужди дружества да притежават земеделска земя у нас

 

 

Отпада забраната собственици на земеделска земя в България да не могат да бъдат дружества, чиито акционери са регистрирани в офшорни зони. Това решиха депутатите след гласуване на спорен параграф от Закона за пазарите на финансови институции, предаде БГНЕС.

 

Предложението дойде от депутати на Реформаторския блок и беше включено в заключителните разпоредби на закона. Чрез него отпада приетата през миналата година в Закона за ползване на земеделската земя забрана офшорни търговски дружества да притежават българска земя или ако вече го правят, да имат една година срок да се пререгистрират и съответно осветлят.

 

В края на миналата седмица депутатите удължиха срока, след който нарушението на тази разпоредба трябваше да се наказва с глоба от 100 лева на декар и 300 лева при повторно провинение. Този срок бе 1 май, но по предложение на РБ бе увеличен с пет месеца до 1 октомври. С днешните промени обаче, самата забрана изцяло е отменена.


Определената досега глоба за компании, които не изпълнят изискването да нямат нищо общо с офшорките е по 100 лева на декар и по 300 лева на декар за повторно нарушение.

 

Преди гласуването от ДПС обявиха РБ в откровен лобизъм и отправиха критика, че депутатите на РБ не сa декларирали дали имат конфликт на интереси. Веднага след гласуването от ДПС дадоха брифинг, на който обявиха какви нарушения, конфликт на интереси и лобизъм са открили в това решение.

 

Повече гледайте във видеото!