"Държави като Германия, Швеция, Дания са по-подготвени", добави тя

"Въвеждането на квоти за бежанци е стъпка в правилната посока". Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” Марияна Стоянова, ръководител на Бежанско-мигрантската служба към Български червен кръст във връзка с искането на Австрия за въвеждане на квоти за бежанци в страните членки на ЕС.


"Смятам, че именно квотите са едно от нещата, които ще помогнат за споделяне на отговорността и грижата за лицата, които търсят закрила", заяви Стоянова.

 

Тя подчерта, че определянето на квотите е една доста сериозна задача, защото, за да се определят е необходимо да се вземат индикатори за съответните държави като БВП, население и икономическо състояние на страните.

 

"Всъщност по този начин държави, които имат възможности и развита интеграционна политика, ще бъдат в състояние да поемат по-големи потоци от бежанци. Въпросът е да се постигне съгласие между лидерите на европейските държави", посочи Стоянова.

 

Тя уточни, че на квотен принцип се прави презаселването.

 

"Тук всяка държава-членка трябва самостоятелно да прецени спрямо нейната социална система. За мен това е едно много справедливо решение по посока проблема с приемащите държави Малта, Кипър, Италия, Гърция, които в момента поемат най-големия поток от емигранти. Държави например като Германия, Швеция, Дания са по-подготвени", каза още Марияна Стоянова.