Той изрази надежда политическата криза в Македония да бъде овладяна

"ДПС категорично осъжда всяка проява на етнорелигиозен екстремизъм, независимо дали е провокиран от мнозинството или от малцинствата, независимо в коя точка на света". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан при откриването на събора в златаришкото Горско Ново село. Изказването му бе по повод случващото се в Куманово, Македония.

 

"Българският етнически модел е алтернативата на гражданските конфликти", посочи още той.

 

Лидерът на ДПС отправи призив към всички политическите сили да заровят оръжията на езика на омразата. Той призова политическите опоненти да дойдат на площада на с. Горско Ново село, за да получат урок по толерантност от местните жители. Той изрече на влашки мъдростта “бъди умен” и призова всички към мъдрост.

 

Лютви Местан припомни и за инициативата на ДПС отпреди 3 седмици, която предвижда либералите да разработят специална стратегия за ускорената интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз, защото именно интеграцията би решила проблемите с историческите наслоения в региона, предизвикани от различни конфликти.

 

Той изрази надежда политическата криза в Македония да бъде овладяна, за да не прерасне в още по-опасен етнически конфликт.

 

"Проблемът в Куманово не е проблем само на Македония, това е проблем на балканския регион, на целия Европейски съюз, а случващото се там трябва да бъде урок за българските политици, които трябва да запазят етническия модел и гражданския мир", отбеляза Местан.