Според комисията консултантите по енергийна ефективност представляват предприятия

Комисията за защита на конкуренцията смята, че Законът за енергийната ефективност съдържа норми, ограничаващи конкуренцията.

 

Според комисията търговците и физическите лица - консултанти по енергийна ефективност, представляват предприятия съгласно правото на конкуренцията, тъй като предоставянето на услугите по обследване и сертифициране на сгради и промишлени системи представлява стопанска дейност.

 

В тази връзка КЗК предлага да се премахнат предвидените в Закона за енергийна ефективност изисквания относно правно-организационната форма на доставчиците на тези услуги, като се предостави възможност на всяко физическо лице, преминало обучение, придобило съответната квалификация и положило изпит, да осъществява дейности по обследване за енергийна ефективност и сертифициране за всички категории сгради, както и да извършва дейности по обследване за енергийна ефективност на промишлени системи.

 

Освен това от КЗК смятат, че на консултантите по енергийна ефективност, които желаят да предоставят своите услуги в рамките на търговско дружество, не би следвало да им бъдат поставяни предварителни изисквания относно наличието на правоотношение между тях и самото дружество. Причината - регулаторният контрол би следвало да се фокусира върху спазването на нормативната уредба при осъществяването на самата дейност и качеството на извършваните услуги.

 

На предприятията, които желаят да навлязат на пазара, трябва да им се предостави възможност да организират свободно своя процес на работа, включително като наемат такъв брой консултанти по енергийна ефективност, който съответства на обема на възложените им поръчки за обследване и сертифициране.

 

Според  КЗК валидността от три години на удостоверенията за регистрация на консултантите по енергийна ефективност е необосновано кратка. Затова от КЗК предлагат постепенното и поетапно удължаване на срока на валидност до окончателното му премахване.