Oпашки и напрежение при подаване на документи за субсидии за земя и животни

 

Oпашки и напрежение в общинските земеделски служби, където стопаните подават документи за земята и животните си, за да получат субсидии. Все още огромна част от тях не са успели, а срокът изтича след два дни.

 

В същото време от Министерството на земеделието чакат Европейската комисия да разреши удължаването му. Примерът е по сигнал на зрители на Нова от Харманли. В тесния коридор на Общинската земеделска служба в Харманли се трупат десетки земеделски стопани. Много от тях идват дни наред, за да чакат ред и често се стига дори до сблъсъци. Днес за капак системите на службата спрели да работят.

 

Снежанка Димитрова от село Рогозиново гледа 70 овце и обработва около 20 декара земя, очаква субсидии, за да покрие основните си разходи, но не е сигурна, че ще успее да подаде документи. Казва, че тази година е истински хаос. Преди имало ред. „Имаше по пет определени дни – тоя и тоя ден за Рогозиново, тоя и тоя ден за Харманли... хората си знаеха и идваха, очертаваха и си отиваха, тая година няма очертаване”, казва Снежанка Димитрова.

 

От общинската служба "Земеделие" обясниха, че точно днес системата им спряла да работи, но признават, че няма да успеят да приемат всички документи в срок. Кампанията е започнала по-късно заради законодателни промени, които допълнително усложнявят процеса. „Тая година е включено правно основание за имотите, които ползват . на повечето хора не им е ясно кои имоти и точно какво ще обработват”, казва началник на Общинска служба „Земеделие” – Харманли Пламен Шишков.

 

Служителите тук, а и в останалите служби в страната работят до късно и в събота и неделя, но въпреки това заради многото объркани документи и допълнителни изисквания не успяват. Самите стопани пък започнали да прииждат в последните дни от срока. „Около 460 човека са минали досега, с пълни документи. Имаме отворени около 400 заявления, които са на изчакване”, казва още Пламен Шишков.

 

От Министерството на земеделието и храните обясниха за Нова, че се очаква да бъде публикувано решение на Европейската комисия за удължаване на срока. Най-вероятно за България ще бъде решено той да е до 29-ти вместо до 15-ти май. Междувременно приемът на документи няма спре след два дни, но е възможно стопаните да понесат санкции при закъснение.

 

Репортер: Димитър Иванов