Те недоволстват от таксите за паркинг, които плащат на летището в Бургас

 

И тази година началото на туристическия сезон на морето започва с протест.

 

В Бургас представители на близо 30 транспортни и туроператорски фирми проведоха протестно шествие. Те недоволстват  срещу таксите за паркинг, които трябва да плащат на летището в Бургас, за да посрещат и изпращат туристи.

 

В шествието по улиците на Бургас, което продължи 4 часа, се включиха близо 40 автобуса. Транспортните фирми негодуват срещу таксата от 60 лева месечно или 400 лева годишно на автобус, която трябва да плащат на летището, за да извършват дейността си.

 

Би трябвало тази такса да е включена в  летищната такса, която всяко летище определя и се включва в цената на самолетния билет”, коментира Хрисимир Попов, собственик на транспортна фирма.

 

„Аз имам около 20 автобуса, по 400 лева годишно, това прави около 8 000 лева”, пресметна Николай Динев, който също има транспортна фирма. Ако той работи и на летището във Варна сумата е двойна. Според туроператори, подкрепили протеста, таксата се прехвърля върху туристите.

 

Транспортните фирми твърдят, че нямат информация  как се определя таксата, която трябва да плащат,тъй като всяка година тя се променяла. Лицензираните транспортни и туроператорски фирми настояват да се премахне монополът на летищния оператор на паркингите на аерогарите в Бургас и Варна.

 

 „Летището е публична държавна собственост, никой няма право да ограничава достъпа”, убеден е Сергей Елфимов, който също притежава транспортна фирма.  Концесионерът на летищата в Бургас и Варна обяснява, че са вложени 14 милиона лева инвестиции за паркинги и подобряване условия за работа на фирмите.

 

„Както в туристическия бизнес всяка услуга се заплаща, така и тази трябва да бъде заплатена, за да може да се правят и по-нататъшни инвестиции”, коментира Георги Чипилски, изпълнителен директор на летището в Бургас. „Следващите ни действия ще бъдат разтоварване на туристи пред летището, без да се влиза в самото летище”, обясни Галина Ганчева, която работи като мениджър в транспортна фирма.

 

Репортер: Цеца Алексова