Липсват им документи, доказващи българския произход

 

Над 15 000 са заявленията за българско гражданство по произход, които са висящи, защото им липсват нужните документи. Данните изнесе зам.-правосъдният министър Петко Петков пред парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина.

 

„Това се отнася единствено за процедурата по придобиване на българско гражданство по произход в случаите, в които към удостоверението за български произход няма официални документи, които да го потвърждават”, обясни Петко Петков.

 

Преобладаващата част от тях - над 10 000 - са хора, които живеят в Македония: „Част  от тях са от Албания, Косово, Сърбия, Украйна и Молдова”. 

 

Зам.-министърът припомни и че Върховна административна прокуратура е извършила проверка в Държавната агенция за българите в чужбина. При нея е установено, че голяма част от издадените удостоверения за български произход от агенцията са издадени без да съществуват никакви доказателства за произхода на лицата.

 

Няма държава, в която може да бъде установен произход, без наличието на официални документи, въз основа на нотариално заверена декларация за произход, подчерта Петков.