Поводът - Валери Симеонов настоя за осъждане на масовото изтребление над българите в Османската империя

 

Парламентарната група на ДПС напусна пленарната зала по време на декларация на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той настоя за осъждане на масовото изтребление над българите в Османската империя, предаде БГНЕС. 

 

„Декларацията на Патриотичния фронт беше класически пример за използването на историята за политически цели и за прокарване на съвременни разделителни линии. Тази декларация е некоректна от гледна точка на фактите и съдържа изключително опасна, невярна и ксенофобска теза, че тази политика продължава и до днес”, коментира, след като излезе от залата, лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

"Не можем да бъдем част от подобни безумни твърдения, които целят разделяне на българското общество и самоцелни конфликти в стила на една организация, която в доклада на ПАСЕ е определена като ултранационалистка и фашистка", настоя Лютви Местан. „Прочитът на историята от страна на ДПС ще видите всеки 3 март, когато председателят на тази партия застава като син на майка България пред знамената на България”, добави той. 

 

"Имаме своеобразен бум на националпопулизмите. Добре е за всеки един народ да има повече доблестни мъже, които имат ясното съзнание за онази граница, след която патриотизмът представа да бъде добродетел и се превръща в ултранационализъм. ДПС е не по-малко патриотична организация, която държи съзнание за тази граница. Няма да бъдем част от фашисткото мислене", обяви Лютви Местан. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС