Разраства се напрежението заради тежките командировки и лошите условия на труд на границата

 

Ново напрежение в гранична полиция заради тежките командировки и лошите условия на труд на границата. 

 

След катастрофата, при която загинаха двама служители, а петима бяха ранени, синдикатите в МВР поискаха да бъдат назначени повече хора. Според тях не е нужно командировки, а много по-добър вариант е да се увеличат щатовете в ГПУ. Така ще се избегне допълнителното пътуване и изморяване по време на работа.

 

На българо-турската граница от близо 2 години се командироват служители на МВР от цялата страна. Тяхната задача е да предотвратяват навлизането на нелегални имигранти. Именно от такава 15-дневна командировка са се връщали катастрофиралите граничари. Петимата, които бяха ранени, ще бъдат изписани до няколко дни.

 

След трагичния инцидент гранични полицаи отново се оплакаха от дълги командировки и мизерни условия на труд. Страхуват се да застанат пред камера, за да не загубят работата си, но местните хора разказват, че се е налагало дори сами да си проправят път през гората. 

 

От гранична полиция твърдят, че правят необходимото, за да подобрят условията на работа. 

 

„Направени са фургони, кабинки”, обясни комисар Христо Стефанов – началник на ГПУ – Елхово. 

 

Това обаче не е достатъчно за синдикатите. След адската катастрофа вчера те отново поискаха да се назначат повече служители. 

 

„Макар за пряка връзка да е трудно да се говори, командировките водят до риск от инциденти”, коментира Валентин Попов, председател на управителния съвет на синдикалната федерация на служителите в МВР. 

 

 Междувременно миграционният поток към границата се увеличава, а с него и нуждата от повече служители.