Премиерът ще трябва да харчи с почти 300 лева по-малко

 

Средната заплата у нас вече гони 900 лева, сочи националната статистика. Къде се дават най-много пари и кой във властта ще получава по-малко провери екип на Новините на Нова. 

 

Най-доволни ще са работещите в сферата на създаването и разпространението на информация и творчески продукти. Там доходите скачат с почти 11% и за пръв път надхвърлят границата от 2000 лева средна заплата.

 

В държавните институции и общините обаче заплатата през март намалява в сравнение с декемврийската. Тъй като с тези доходи са обвързани заплатите на властта, това означава по-малко пари за депутатите и министрите. Народните представители ще взимат с почти 200 лева по-малко, а най-ощетен се оказва президентът. 

 

Доходите на държавниците тръгват надолу за пръв път от години насам. Заплатите на народните избраници от почти 2900 лева падат на 2700 лева. За Милен Михов от Патриотичния фронт намалението на заплатата му няма да е проблем. Димитър Делчев от Реформаторския блок пък пресметна, че 200 лева са сериозен процент от дохода му.

 

И от управляващата партия не виждат проблем в по-ниските заплати, но пък защитават тезата, че не може по презумпция да се критикуват доходите на депутати и министри. Все пак освен заплата, депутатите  взимат и допълнителни пари за участия или ръководене на комисии.

 

Министрите също ще трябва да свият разходите. Те ще взимат с 237 лева по-малко през следващите три месеца. Премиерът ще трябва да харчи с почти 300 лева по-малко. Заплатата му от почти 4500 лева пада на 4200 лева.

 

Най-сериозно намаление ще усети президентът. Сега той взима 5772 лева. През следващите месеци ще разписва фиш с 360 лева по-малко. Така държавният глава ще работи за 5400 лева на месец.