Парадокс: Социалните могат да установят нарушения, но не могат да ги спрат

 

В края на март ви разказахме за безследното изчезване на Илия Милушев от частния дом за стари хора „Долче Вита” в град Българово. Вече втори месец мъжът, който е със старческа деменция, е в неизвестност.

 

Веднага след излъчването на репортажа на Нова, Агенцията за социално подпомагане извърши проверка в дома. Резултатите показват груби нарушения и неспазване на критериите и стандартите за предоставяне на социални услуги. От Агенцията поискаха регистрацията на Дома да бъде заличена. Там обаче продължават да настаняват хора. 

 

68-годишният Милушев беше настанен в Дома на 11 март гази година, а пет дни по-късно изчезна безследно. Заедно с неговата дъщеря Полина, екип на Нова се свърза със Стела Кьосева - жената, която отговаря за социалното заведение, и поиска да настани мнима лежащо болна жена.

 

При срещата с екипа на Нова, Кьосева отрече регистрацията на частния дом да е заличена: "Подали сме си съответните документи, където трябва, и си имаме права и работим. Имаме си разрешително, имаме си документи". 

 

Въпреки твърденията на ръководството на Дома, че всичко в дейността им е изрядно, Бургаската прокуратура извършва проверка. Тя е по настояване на Агенцията за социално подпомагане.


 
"Проверката в момента се извършва от полицията, като след приключването й  прокурор от компетентната Бургаска районна прокуратура ще се произнесе има ли данни за извършено престъпление и съответно ще образува досъдебно производство. Предстои произнасяне на съда за прекратяване на дружеството", уточни Красимира Кателиева, прокурор от Окръжна прокуратура - Бургас. 



В същото време стари хора, живеещи тук, твърдят, че не могат да излизат свободно от двора, защото са заключени. Именно при заключена с катинар врата и двуметрови дувари 68-годишният Илия Милушев го е напуснал.

 

Репортер: Цеца Алексова