За да стане това обаче, трябва да се промени Наказателният кодекс

Руският парламент разглежда нормативен акт, който ако бъде приет, ще позволи затворници да бъдат използвани за изграждането на стадионите за Световното първенство по футбол /Мондиала/ през 2018 г., предаде ДПА, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на информация на руския в. "Комерсант".

 

Русия има сериозни икономически проблеми насред кризата в Украйна, но в същото време трябва да построи половин дузина стадиони из европейската част на страната за най-престижния шампионат по футбол, на който е домакин след три години.

 

Проектът на нормативен акт, дебатиран в парламента, ще промени, ако бъде приет, руския Наказателен кодекс. Тази промяна ще позволи на затворниците да работят извън наказателните
колонии, в които излежават присъдите си.

 

Русия има около 40 000 затворници, които биха могли да бъдат подходящи за работа извън наказателните колонии, по-специално по строителни проекти във връзка с Мондиала. Средно
сега тези затворници получават по 220 рубли /4,50 долара/ на ден.

 

В периода 30-те - 50-те години на миналия век Русия използва труда на стотици хиляди затворници, от дребни престъпници до политически затворници, за да построи цялата си по-голяма транспортна и промишлена ифраструктура, отбелязва агенцията. Тази практика беше отменена, след като в началото на 60-те години беше разформирована печално известната система на Главното управление на трудово-изправителните лагери в СССР /ГУЛаг/.