"Когато се поддържа ниска цена за бита, се субсидират богатите", каза Васил Велев

 

Доходите на бедните ще бъдат намалени след поскъпването на тока с 20% за бизнеса. Това прогнозира в „Здравей, България” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкар.

 

Още по темата

По думите ѝ увеличаването на цената на спира износа или го прави неприемлив.

 

Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, поскъпване с над 20% ще доведе до увеличаване на редица други цени.

 

„Когато беше намалена цената, се получи дефлация. Няма как сега при този скок да не поскъпнат редица стоки. Някъде цената ще може да се пренесе върху себестойността, някъде няма да може - там ще се пристъпи или към съкращаване, или към замразяване на дейности”, допълни Велев.

 

Той подчерта, че когато се поддържа ниска цена за бита, се субсидират богатите. Според него трябва да се разшири кръгът на енергийно бедните.

 

Мариана Кукушева заяви, че в Германия например независимо кой е на власт, целта е да се увеличат доходите на хората, а в България токът за бизнеса е висок, като накрая всъщност го плаща потребителят.

 

„Цената на тока ще започне да влияе още от формиране цената на торовете. Енергията е част от ценообразуването на всеки продукт. Ще поскъпнат семената, обработката на почвата. Мелниците също ползват ток”, каза Кукушева.

 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Василев Велев обясни, че трябва да се говори за това как да бъде намалена сметката за ток. Той даде шест предложения. Какви са те – гледайте във видеото.

 

Снимка: Thinkstock