Причината според КНСБ са законите, които се приемат в парламента и решенията на регулатора

"Националната електрическа компания (НЕК) е като бунище, но е такова, заради ценовите решения на държавния енергиен регулатор през годините", заяви Георги Петров от КНСБ по време на обществено обсъждане в КЕВР за цената на тока от 1 юли, информира БГНЕС.

 

"НЕК е с огромни задължение, не защото там работят некадърници, а заради законите, които се приемат в парламента и решенията на регулатора", каза синдикалистът. Според Петров всичко се прави, за да бъдат защитени договорите за американските централи. Той посочи, че КНСБ иска одит на всички дългосрочни договори.

 

Димитър Чалъков от КТ "Подкрепа" алармира, че е възможно да се блокира работата на ТЕЦ "Марица-Изток" 2, което е възможно при увеличение на таксите за ТЕЦ-а. "Всичко, което се говори за американските централи и ВЕИ-тата не може да се повтаря постоянно, че имали огромни заеми и нямало как да се разтрогнат договорите. ТЕЦ "Марица Изток" 2 също има заем на стойност 250 млн. лв.", добави Чалъков.

 

Колегата му Владимир Топалов, посочи, че опасението на КТ "Подкрепа" е, че увеличаването на таксите за производителите на въглища ще създадат голям проблем.

 

"Проблем е, защото ще генерираме допълнително разходи за ел. енергия. Това ще усложни допълнително състоянието на въгледобивните дружества в страната. Тези такси не са нормални и логични и не следва да се увеличават", каза той.

 

Топалов добави, че не разбира защо ТЕЦ "Марица-Изток" 2, след като има държавен заем, не участва във формирането на микса, а предвижданите от КЕВР неща ще затруднят пазара на електроенергия.