Лидерите от еврозоната преговарят с Атина до последно

 

Решаващи часове настъпват за Гърция, Евросъюзa и еврото. В момента в Брюксел текат последните преговори, на които ще се реши дали южната ни съседка ще фалира или ще бъде спасена. 

 

Най-важните преговори между Гърция и Брюксел започнаха с фалстарт. Оказа се, че не е подписан компромисният вариант за споразумение.  В крайна сметка с инфарктна скорост

Още по темата

документите се редактираха и преговорите са в ход. Прогнозите са, че до края на седмицата все пак ще има договорка. 

 

На фона на демонстрации в подкрепа на Гърция в редица европейски градове, в Брюксел се решава бъдещето на страната. А според някои, бъдещето на еврото. Последното предложение на гърците за сделка с кредиторите беше определено от Евросъюза като "добра основа за финално споразумение". Детайли от офертата не бяха изнесени, но се смята, че Гърция е готова да се вслуша в препоръките на ЕК за реформи в пенсионата и данъчна система.

 

"Мисля че е време за едно работещо решение, което да позволи на гърците да се върнат към икономическия растеж в рамките на Еврозоната. Към социалната справедливост и икономическата кохезия", заяви премиерът на страната Алексис Ципрас.

 

 

"Има прогрес с последното предложение, но трябва още работа. Не знам дали днес ще има спорзаумение", изтъкна на свой ред председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

 

"Общото впечатление от предложението е, че е обширно и изчерпателно. Но и те поискаха време. Трябва да се прегледат детайлите. Да видим дали предложените реформи са всеобхватни. Проявете търпение. рестартираме преговорите, надявам се на резултат в близките няколко дни", каза ръководителят на съвета на финансовите министри във валутния блок (Еврогрупата) Йерун Диселблум. 

 

Кредиторите и лидерите от Еврогрупата тепърва проучват детайлите на гръцката оферта. Смята се, че тя е по-близка до исканията на Брюксел за данъчни реформи и промяна в пенсионната система.

 

"Тази вечер искам всички карти на масата. Това значи, че не искам пак да обсъждаме технически детайли, а искам край на политическия покер. Въпреки че това са първите реалистични предложения на гърците, все още има нужда от оценката на финансовите институции", заяви Доналд Туск, председател на Европейския съвет.

 


Пазарите също очакват положително развитие. Борсовите индекси в цяла Европа се повишиха след новините, че последното гръцко предложение е по-близо до компромиса. Фондовите борси в Германия, Франция и Великобритания отбелязаха ръст между 2 и 4 процента, а индекса в Атина се повиши с цели 9%. В следващите дни ще видим, дали оптимизмът на пазарите е оправдан.

 

Репортер: Антоанета Николова