Депутатите ще решават дали да се проведе предложения от премиера референдум, или – не

Гръцкият парламент се събра днес по обед извънредно. Депутатите ще решават дали да се проведе предложения от премиера референдум, или – не. 

 

Късно снощи премиерът Алексис Ципрас съобщи по телевизията, че референдум ще решава съдбата на Гърция, след като стана ясно, че договорка с Евросъюза няма. 

 

Проблемът е обаче, че спасителният план на Гърция изтича на 30 юни, а референдумът се планира за 5 юли. Алексис Ципрас ще поиска отсрочка от партньорите за няколко дни, но не се знае дали ще получи такава.  

 

Атина се събуди с новината за референдум. И така въпросът „за” или „против” предложението на Европа се прехвърли от правителството върху гръцкия народ. Павлос ще гласува. 

 

„Не съм срещу реформите, но съм срещу реформите, които ще обрекат хората на бедност. Няма план за растеж. Къде е европейския план за растеж? Като го видя – ще реша”, заявява Павлос.

 

От години работи в тази вестникарска будка. И все чака промяната. 

 

„От 5 години страдам. Това не е живот. Работя 7 дни в седмицата по 12 часа и дължа пари. Нямам добър живот сега, но ако нещата станат по-лоши, каква е разликата?”, пита Павлос. 

 

И ако той все още се чуди, за Вики и Джон всичко вече е ясно. Един срещу друг на масата, един срещу друг в позициите. 

 

„Аз ще гласувам „да” за Европа. „Не” означава изход от Европа и връщане към драхмата. Искам еврото и Европа. Нуждаем се от това и сме част от това. Това е нашият живот и бъдеще”, заявява Вики. 

 

„Харесвам драхмите. Много добре ни беше с тях. Откакто сме с еврото има само проблеми”, отговаря Джон.

 

А още от рано тази сутрин стана ясно, че споровете се очертава да бъдат горещи.

 

Минути след извънредното съобщение на премиера Ципрас, гърците отново започнаха масово да теглят пари от банкоматите.

 

Банките днес не работят. Очаква се обаче в нощта на неделя срещу понеделник опашките отново да повторят.