Проверки установиха изсичане на дървета и палене на огън в забранени местности

 

Груби нарушения на законите констатира масовата проверка за незаконно къмпингуващи по морето. Палатки често са разпъвани в държавни и частни терени без разрешение. Проверките установиха изсичане на дървета и палене на огън в забранени местности.


Проверката започва от гората край къмпинг "Корал". Натъкваме се на стотици разпънати палатки върху частни терени, огромни количества пластмасови бутилки, отсечени дървета.  

 

Въпреки, че в повечето биваци има огнища и дървета, всички къмпингуващи отричат да са техни и твърдят, че пазят природата.

 

Изнервени от проверката, къмпингуващите заплашиха журналистическите екипи въпреки видните нарушения - превърнати цели поляни в тоалетни. 

 

От Агенцията по горите обясняват, че до момента са съставили 9 акта за незаконна сеч и палене на необезопасени огньове в пожароопасен сезон. Глобите ще са от 50 до 3 хиляди лева. Но нямат правомощия да изгонят къмпингуващите. 
 

От Асоциация "Българско Черноморие" тази сутрин са написали писмо до премиера, министъра на околната среда и Европейската комисия с настояване да бъдат взети спешни мерки. Това обаче гневи още повече любителите на дивото къмпиране. 

 

Репортер: Цеца Алексова