Ще се отрази ли това на цените по бензиностанциите?

 

Само за една година цената на най-масовия петрол сорт "Брент" се срина на международните пазари с повече от 50%. Ще се отрази ли това на цените по бензиностанциите у нас провери екип на Нова. 


Драматичен спад отбеляза цената на петрола само за година. Ако преди година барел от сорта Брент струваше 115 долара, то днес същото количество се търгуваше за едва 52 долара и 91 цента. Защо през изминала година на бензиностанциите у нас понижението на цените беше само за кратко и предстои ли промяна - попитахме експерти.


Димитър е управител на пекарна в центъра на София от почти три години. Отскоро служителите тук правят доставки на пици по домовете. С парите за гориво обаче се увеличават и без това големите му разходи. Досега Димитър не е усетил спада в цената на петрола. А цените на горивата определят и тези на много продукти и услуги, включително и в неговата пекарна.

 

Какво се случва на пазара на горива в момента проверява Комисията за защита на конкуренцията. До приключването на проверката както от комисията, така и търговците на горива отказват коментар. Експерти обаче очакват спад на цените по бензиностанциите през зимата. 

 

Днес най-масовият бензин А 95 се търгуваше на цени от 2 лева и 14 стотинки до 2.32 за литър. Традиционно най-евтино горивата се продават в Стара Загора.