Гори и голяма площ сухи треви в района

 

Овладян е големият пожар край Казанлък. Една от версиите за него е острелба на военен полигон. Не е изключено, обаче, огънят да е причинен от берачи на къпини.


Ликвидирани са и трите пожара в района на Хасково. Там огънят пламна посред нощ, което дава основание разследващите да търсят умисъл в подпалването. Едно от огнищата със сигурност е запалено от бежанци.


Напълно овладени са и двата огромни пожара край Драгоман и Брезник.


А в късния следобед днес избухна голям пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти. Изпепелени са няколко изоставени постройки. Гасенето на пожара все още продължава. За момента няма опасност за хората и близките населени места около Монтана.


Пламъците са тръгнали от крайпътна нива и бързо са се разпространили. Изгорели над 400 декара сухи треви и храсти в местността "Вернишко бърдо". Огнеборци със шест екипа на пожарната и доброволци се включиха в гасенето. Къщите във вилната зона буквално бяха оградени от огнената стихия.


„Трудно достъпно е и освен зил друго там не може да влезе. Лошото е, че има още 4 пожара и почти всички пожарни си пожарникари са разпределени”, обясни Крум Тодоров, началник група "Оперативен център" – Монтана. Местността е на труднодостъпно място. Пожарникарите ще гасят пламъците цяла нощ.


Намиращите се близо до огъня вили са спасени. Една от тях е на семейство Ставрови.


„Сега ще гасим, имаме вода. Няма какво друго да правим. Няма да си тръгнем, докато не го изгасим”, категорична е Тодорка Ставрова.


„Причината или от хора, които са овчари и са запалили зелена суха трева и някой си е запалил стърнището на тази нива. Това са двете причини”, коментира Крум Тодоров, началник група "Оперативен център" – Монтана.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Биляна Борисова