Ще имитират полет до Марс

Учени от САЩ и Европа ще живеят една година в пълна изолация на склона на вулкана Мауна Лоа в Хавай, за да имитират полет до Марс, съобщиха БТА и ТАСС. Това е четвъртата група учени, които от 2013 г. се обричат на заточение в автономния комплекс на НАСА. Първите две групи живееха там по четири месеца, третата два пъти по-дълго.

 

Новият етап ще започне на 28 август. "Колкото по-дълга става всяка мисия, толкова по-добре разбираме с какви рискове е свързано космическото пътешествие" - каза научният ръководител на проекта Ким Бинстед. Организаторите се надяват, че експериментът ще помогне за подготовка на първия полет на човек до Марс, който НАСА планира за 30-те години на този век.

 

В центъра на вниманието са медицинските и психологически проблеми, които могат да възникнат пред екипажа. Шестимата доброволци - трима мъже и жени на възраст до 30 години ще имат доста сложна научна програма, като ще бъдат следени непрекъснато не само с камери, но и с датчици по телата им. Навън ще излизат само в скафандри.

 

Командир на екипажа е американката Кармел Джонсън. За негови членове са избрани физик, инженер, биолог, лекар и архитект. Най-продължителен от всички подобни експерименти е имитацията на полет до Червената планета "Марс-500", проведена в Русия през 2010-2011 г. Шестимата доброволци от Русия, Франция, Италия и Китай тогава живяха в пълна изолация 520 дни.