Причината - глобалното затопляне, което прави морското равнище все по-високо

Едни от най-добрите плажове на Австралия са застрашени от потъване в морето като следствие от глобалното затопляне, което прави морското равнище все по-високо, пише австралийският вестник "The Age", цитиран от агенция "Фокус".

 

Това провокира Агенцията по залагания да започне да предлага коефициенти за това коя любимите плажни ивици ще бъде погълната първа от морето.

 

"Ще поддържаме пазара отворен, но се надяваме, че това никога няма да се случи", коментира Уил Бърн, говорител на Агенцията за спортни залагания.

 

Той поясни, че компанията е взела решение да започне да приема залози за плажовете, след като американската космическа агенция НАСА разпространи данни, показващи рязкото покачване на равнището на световния океан в значително по-ускорени темпове, отколкото учените очакваха. "Искаме да подчертаем (покачването на морското ниво) като основен проблем за нас. Той идва по-бързо, отколкото си мислехме", обяснява още Уил Бърн.

 

Според НАСА моретата се покачват с 3,2 мм всяка година, което означава, че според текущите прогнози към края на века световният океан ще бъде с един метър по-висок. Джон Чърч, изследовател и световно признат експерт по промяна на морското равнище, алармира, че Австралия е изправена пред огромни предизвикателства от изменението на климата, тъй като по-голямата част от населението на континента е съсредоточено по крайбрежието.