"Всички мерки са предприети", увери тя

 

"Енергийната система е подсигурена", обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с това дали е застрашен отоплителният сезон, цитирана от БГНЕС.

 

„Имахме две заседания, създадох и веднага работна група, която да се занимае с темата, която колегите от мините повдигнаха. Направили сме пълен анализ на енергийната система и баланс, и риск за енергийната система няма. Всички мерки са предприети”, увери Петкова.

 

Запитана дали има опасност “Мини Марица Изток” да спрат работа, предвид финансовите си проблеми, тя заяви, че финансовото състояние в сектор енергетика не е от вчера.

 

„Това са проблеми, трупани с години. Мерките, които правителството предприема, са насочени изцяло към това да бъде преодолян финансовият дисбаланс в системата. Поради това, че НЕК е единствен купувач и обществен доставчик, има законови ангажименти, които са определени по закон и в рамките на дългосрочните договори, така че да изкупува енергията на по-високи цени и да я продава на по-ниски. Това води до дефицит в системата и нарушава възможността за разплащане на задълженията в рамките на цялата система”, каза Петкова.

 

Тя допълни, че двете американски централи дължат близо 350 млн. на мините, "Брикел" им дължи 50 млн., а ТЕЦ 2 им дължи близо 60 млн. лв. „Междуфирмената задлъжнялост е много сериозен проблем в системата. Това, което ще се случи със заема, който БЕХ ще изтегли, е на практика в системата да влезе свеж ресурс и тези 350 млн. лв. да могат да отидат в мините, да позволяват да изпълнят инвестиционната си програма, да се изплатят с доставчици. Взели сме всички мерки, за да не стига до такива финансови затруднения в мините”, увери Петкова.

 

Относно нови стачки на работодателите заради цената на тока, Петкова заяви, че има постоянен диалог с бизнеса. Тя заяви още, че 30 ноември е срокът, когато НЕК трябва да се разплати с двете американски централи и се надява да го спазим.