Той коментира и опита, при който може да се заема длъжността директор на Служба "Военна информация"

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от парламента на 1 октомври тази година.

 

Действащият Закон за отбраната и въоръжените сили на България е приет през 2009 г. от 40-ото Народно събрание и преценката за това дали длъжността може да се заеме от военнослужещ само с висше офицерско звание е оставена на Министерския съвет и на президента.

 

Според държавния глава няма убедителни аргументи за премахване на възможността длъжността директор на служба „Военна информация“ да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили.

 

Росен Плевнелиев не приема тезата, че всеки един военнослужещ само поради висшето си офицерско звание, без значение в кой вид въоръжени сили е придобит опитът, притежава необходимите познания, които да му дават предимство при ръководенето на службата.

 

В тази връзка президентът призовава народните представители да преразгледат правилото кой опит ще бъде приет за професионален в областта на националната сигурност за цивилните лица и във въоръжените сили за военнослужещите, като отчетат функциите на Служба „Военна информация“.

 

"Това ще позволи, от една страна, да бъдат премахнати неоснователните ограничения. От друга страна, ще даде възможност длъжността да бъде заемана от лица, които притежават експертиза, придобита във всички институции, имащи важни функции по отношение на националната сигурност", посочва още в мотивите си държавният глава.