Руската политика увеличи бежанския наплив към Европа

Повярвал ли е някой дори за миг, че руската интервенция може да смекчи сирийската бежанска криза? Облечен като пожарникар, Путин запали фитила. А Европа застана да наблюдава.

 

Целта на руската интервенция не е да допринесе в „борбата срещу тероризма”, както твърди пропагандната машина на Кремъл, а на всяка цена да осъществи политически контрол върху режима в Дамаск, който въведе тероризма на първо място, коментира германското издание "Ди Велт".

Още по темата

 

По-точно казано: Русия (след дълъг период на подкрепа от разстояние) тръгна да възстановява една власт, която според Вашингтон и Париж е виновна за смъртта на над четвърт милион сирийци. А поведението на точно тази власт безспорно допринесе за ужасяващия възход на „Ислямска държава”, който пък даде на Асад допълнителен коз. 

 

Някой може да каже, че миналото си е минало и руската намеса, с оглед на мащабната катастрофа в Сирия, най-малкото ще помогне да се спре свободното падане на страната. Но първата последица от кампанията на Путин - която се основава на методи, използвани и в двете чеченски войни, и (меко казано) не прилага употребяваните от западните въоръжени сили предпазни мерки - ще предизвика увеличаване броя на жертвите сред цивилното население.

 

Светът беше искрено шокиран от последното объкрване на САЩ в Афганистан, при което беше бомбардирана болница, използвана от „Лекари без граници” в Кундус. Но колко сирийски варианта на Кундус ще последват от руските въздушни удари, ако Кремъл реши да използва вместо ракети самонасочващи се бомби? Това е само един пример за тактиката на Русия, който пример е показателен за това как Путин иска да протече настоящото му външнополитическо приключение.

 

Методът на Путин да принуди десетки хиляди цивилни да бягат от безразсъдните му въздушни удари, изчиства пътя пред отрядите на смъртта на един режим, който показва признаци на изтощение през последните няколко месеца, отбелязва "Ди Велт". Наред с това, действията на Москва карат да угасне всяка надежда за създаването на ефективни зони за сигурност в северната част на Йордания и Южна Турция.

 

Така и последните останали противници на режима ще поемат на път към Европа. И то при всяко положение не към Русия – спасението не е там. За разлика от Германия или Франция, Путин няма да се поколебае да затръшне вратата под носа на бежанците, които довчера е тероризирал.

 

Освен това господарят на Кремъл не крие намеренията си за Сирия. Един странно игнориран от Запада доклад на руски медии разкрива, че ракетният крайцер "Москва" е бил оборудван с десетки противовъздушни ракети към Латакия.